• Головна
  • Як приготувати справжній бограч
Смаколики
15:23, 24 листопада 2022 р.

Як приготувати справжній бограч

Смаколики
бограч, закарпатська кухня

бограч, закарпатська кухня

 Пряна, ситна, ароматна – все це про закарпатську кухню. А ще вона така рідна та кохана всіма українцями. Кухня Закарпаття дуже різноманітна, у ній є і м'ясні, і рибні та навіть вегетаріанські страви. Але без чого її точно не можна уявити, то це без бограча!

Сьогодні ми поділимося з вами найпотаємнішим – секретами приготування однієї з найкращих страв регіону!

Отже, почнемо. Правильний бограч повинен неодмінно містити кілька видів м'яса. З інших must have інгредієнтів – сушена паприка. Ще один секрет справжнього бограча у тому, що його потрібно готувати на відкритому вогні. Щоб надати страві особливий смак копченостей, в кінці приготування в ньому гасять лучинку з багаття.

Для приготування бограча по-закарпатськи вам знадобляться:

яловичина – 500 г

телятина – 500 г

свинячі ребра – 500 г

сало – 50 г

сирокопчені ковбаски – 2 шт

червоний болгарський перець – 1 шт

гострий зелений перець – 2 шт

картопля – 4 шт

томати – 2 шт

цибуля – 4 шт

морква – 2 шт

часник – 4 зубчики

пелюстки перцю чилі – 0,5 ч.л.

червона паприка – 1 ст.

сухий чебрець - 0,5 ч.л.

петрушка, кріп, сіль, перець – до смаку

Деякі господині додають у бограч і напівсолодке вино, але ми все ж таки пропонуємо запивати ним страву.

1. Готувати бограч найкраще у великій каструлі з товстим дном. Ставимо її на середній вогонь і кладемо дрібно нарубане сало. Як тільки воно розтопиться, додаємо нарізану півкільцями цибулю. Доводимо її до напівпрозорості.

2. До цибулі додаємо паприку і тушкуємо ще хвилину. М'ясо нарізаємо шматочками близько 3 см і додаємо до інших інгредієнтів. Тримаємо на вогні ще кілька хвилин, постійно помішуючи.

3. Додаємо воду так, щоб м'ясо було покрите практично повністю та доводимо заготовку бограча до кипіння. Після цього зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо на мінімальному вогні на 2,5 години. Періодично гуляш потрібно помішувати.

4. Поки м'ясо готується, візьміться за овочі. Моркву, томати та болгарський перець наріжте середнім кубиком. Гіркий перець і часник нарубайте дрібно, а картоплю, навпаки, поріжте великими шматочками (напівкільцями).

5. Через 2,5 години відправляємо до м'яса моркву, гіркий перець, часник, пелюстки перцю чилі, чебрець. Даємо трохи протушкуватись.

6. Додаємо до страви картоплю і доливаємо воду так, щоб інгредієнти були трохи покриті нею. Залишаємо на повільному вогні на 30 хвилин.

7. Відправляємо в бограч всі продукти, що залишилися - томати, солодкий перець, ковбаски. Якщо води знову виявиться мало, доливаємо ще й залишаємо тушкуватись до готовності всіх продуктів (близько 30 хвилин).

8. В самому кінці додаємо велику кількість петрушки та кропу, а також солимо та перчимо за смаком.

А подавати бограч краще із підсмаженим на грилі чорним хлібом та гострою угорською пастою – Ерош Пішта (пекучий перець із додаванням солі та соняшникової олії).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#бограч #рецепти #українська кухня
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...